Historie

In het najaar van 1999 kwam Steven Coutinho op het idee om in Groningen een American Football team op te zetten. Vroeger speelden de Groningen Tigers in Groningen, maar deze was door te weinig leden opgehouden te bestaan.

Het uitgangspunt van Steven was om een studententeam te beginnen. Met hulp van andere mensen en de ACLO is Steven begonnen met een eerste opzet van de vereniging en ophangen van posters op de Rijks Universiteit Groningen en Hanze Hogeschool. Op dat moment was er ook wekelijks een live wedstrijd op Fox8, Steven heeft hier twee maal naar toe gefaxt met de oproep voor leden en ook twee maal is zijn fax op de landelijke televisie voor gelezen.
Het eerste jaar zou er alleen flag football gespeeld worden. Dit is een non-contact versie van American Football. Voor deze variant hoefden de leden nog niet de pakken aan te schaffen en zo zouden ze langzaam de ingewikkelde regels en het spelletje leren.

In het najaar van 2000 zijn de leden overgegaan op de full contact versie oftewel het echte American Football. In het najaar werden we wel nog 3de in de Nederlandse flagcompetitie.
Na veel trainingen in pak stond in 2001 de eerste competitie te wachten voor de Groningen Giants. Als grote underdog ging Groningen, onder leiding van Hans Schins, de derde divisie van Nederland in, om uiteindelijk ongeslagen kampioen te worden met verschillende records op hun naam. Kampioen worden leverde naast een fantastisch feest ook promotie op naar de tweede divisie. Waar wij ons tot 2016 in bevonden, in een perfect seizoen waarin geen wedstrijd werd verloren zijn de Giants kampioen geworden en gepromoveerd naar de Eredivisie. Het huidige seizoen mogen de Giants zich meten met het beste American Football dat Nederland te bieden heeft.

Sinds 2002 is er ook een jeugdteam opgericht. Dit team speelt junior tackle football (5v5) en speelt wedstrijden door het hele land. Ook dit jeugdteam heeft al redelijk naam gemaakt in Nederland. In 2006 werd het team groter met als resultaat dat de jeugd in een 9v9 competitie kon deelnemen. Na een jaar ervaring opgedaan te hebben zijn zij teruggekeerd naar de 5v5 competitie. Dit bleek een groots succes en de Groningen Giants Junior Tackle werd ongeslagen kampioen van Nederland.

Vanaf 2012 strijden de Giants ook mee in de 5vs5 Senior Flag competitie. Het 5vs5 flagteam is een kweekvijver voor spelers die het spel net leren kennen en voor spelers die gewoon geen genoeg kunnen krijgen van american football!

In 2016 is er ook een peewee’s en Juniors team bijgekomen en zij trainen iedere week vol enthousiasme en inzet. De Juniors spelen full-contact 9 vs 9